Wat is het verschil tussen gierst en gierst

Gierstgerechten zijn in de dagelijkse voeding van veel mensen aanwezig. Het hoge gehalte aan voedingsstoffen maakt het graan nuttig voor de gezondheid. Samen met gierst wordt het veel gebruikt in traditionele medicijnrecepten. Om erachter te komen welke granen nuttiger zijn, moet u weten hoe ze van elkaar verschillen.

In het artikel zullen we bekijken hoe gierst verschilt van gierst, en is het hetzelfde of niet.

Chemische samenstelling, sporenelementen, caloriegehalte van gierst en gierst

Gierst wordt een graangewas genoemd waarvan gierst wordt verkregen door het malen van de granen.

Wat is het verschil tussen gierst en gierst

De chemische samenstelling van de granen is vergelijkbaar met die van gierst... Het verschil tussen hen ligt in het verschillende percentage voedingsstoffen.

Gierst en gierstkorrels zijn rijk aan vitamines (thiamine, riboflavine, tocoferol, nicotinezuur, caroteen). Ze hebben een hoog gehalte aan sporenelementen: calcium, magnesium, zink, fosfor, jodium, koper, ijzer en nikkel. Ze zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten, snel oxiderende vetten en vezels. Bevat zetmeel.

Hoog in calorieën: in 100 g gierst is dat 348 kcal, in 100 g gierst - 311 kcal.

Tafel. Vergelijking van de energetische waarde en samenstelling van gierst en gierst

Inhoud in 100 g product Gierst Gierst
Eiwitten, g 11,20 11,50
Vet, g 3,90 3,30
Koolhydraten, g 56,60 66,50
Vitaminen
A, mg 0,00 0,03
B1, mg 0,32 0,42
B2, mg 0,07 0,04
PP, mg 2,85 1,55
Caroteen, mg 0,01 0,02
Mineralen
Natrium, mg 28,00 10,00
Kalium, mg 328,00 221,00
Calcium, mg 51,00 27,00
Magnesium, mg 130,00 83,00
Fosfor, mg 320,00 233,00
IJzer, mg 3,50 2,70

Nuttige en helende eigenschappen van gierst en gierst

Gierst en tarwe zijn even waardevol voedsel. Onbewerkte en gepolijste granen zijn door hun rijke samenstelling gunstig voor de gezondheid. Ze worden gebruikt in schoonheidsrecepten en volksgeneeskunde, in therapeutische diëten.

Hoe beïnvloedt het het lichaam

Gerechten op basis van deze graansoort worden aanbevolen voor degenen die kampen met overgewicht. Gierst bevat stoffen die voorkomen dat vet wordt opgenomen. Het product is glutenvrij en hypoallergeen.

Het is raadzaam voor mensen die een dieet volgen om water te drinken dat doordrenkt is met gierstkorrels - om de eetlust te verminderen en overtollig vocht uit de weefsels te verwijderen.

Belangrijk! Artsen schrijven gierstpap voor aan patiënten die een langdurige en ernstige ziekte hebben gehad. Ze herstelt kracht. Het gebruik ervan zorgt voor de verwijdering van gifstoffen en antibioticaresiduen uit het lichaam.

Wat is het verschil tussen gierst en gierst

De consumptie van gierstpap, gekiemde gierstkorrels of afkooksels op basis van granen draagt ​​bij aan:

 • immuniteit versterken;
 • beter verloop van spijsverteringsprocessen;
 • cholesterol verlagen;
 • eliminatie van oedeem;
 • versmelting van beschadigde botten;
 • weefselherstel en snelle wondgenezing;
 • spiermassa winnen bij atleten;
 • een verhoging van het hemoglobinegehalte in het bloed vanwege het hoge ijzergehalte in de granen;
 • het verlagen van de bloedsuikerspiegel;
 • het verbeteren van de conditie van het haar en het wegwerken van het probleem van roos vanwege de B-vitamines in het product;
 • versterking van het zenuwstelsel;
 • verbetering van de hersenfunctie voor mensen wier werk gepaard gaat met hoge mentale stress.

Millet wordt gebruikt in cosmetische gezichtsmaskers. Het zorgt voor een verjongend effect, voedt en regenereert de huid.

Artsen raden gierstpap aan voor vrouwen in positie en voor moeders die borstvoeding geven.

De heilzame stoffen in het graan hebben een gunstig effect op het lichaam:

 • zink heeft een schimmelwerende werking, handhaaft de gezondheid en schoonheid van de huid en het haar;
 • ijzer zorgt voor het normale verloop van hematopoëseprocessen;
 • dankzij fosfor wordt het bewegingsapparaat versterkt;
 • de aanwezigheid van selenium zorgt voor een antikankereffect, een verjongend effect;
 • tocoferol is nodig om de immuniteit te versterken;
 • door het natriumgehalte in pap wordt het werk van het speeksel en de alvleesklier gestimuleerd, wordt de productie van maagsap verbeterd;
 • dankzij fluor en siliconen is een goede conditie van tanden, nagels, huid, haar verzekerd.

Geneeskrachtige eigenschappen voor verschillende ziekten

Wat is het verschil tussen gierst en gierst

Dankzij hun rijke samenstelling worden gierst en gierstkorrels gebruikt in de strijd tegen vele ziekten:

 • in het geval van endocriene insufficiëntie, wordt het aanbevolen om verse, onbewerkte gierst te eten;
 • pap helpt hartpathologieën te bestrijden vanwege het hoge kaliumgehalte;
 • voor nierziekten wordt gierst gebruikt als een sterk diureticum;
 • recepten met gierst en gierst worden aanbevolen voor mensen die lijden aan diabetes, pancreatitis, galsteenziekte, leverpathologieën, verminderde stofwisseling;
 • afkooksels van gierst hebben een positief effect in de strijd tegen ziekten van het urogenitale systeem;
 • gierst helpt bij het bestrijden van verkoudheid, loopneus;
 • traditionele genezers bevelen recepten met rauwe gierst aan voor mensen die aan oncologie lijden.

Wat is het verschil tussen gierst en gierst

Een significant verschil tussen gierst en gierst niet. Dit zijn de granen van één graanplant. Het verschil is dat gierst is geschuurd tot graan, terwijl gierstkorrels onbewerkt zijn.

Grote verschillen

Je kunt gierst van gierst onderscheiden op uiterlijk.

Wat is het verschil tussen gierst en gierst
Gierst

Hele gierstkorrels, bedekt met een film. Ze zijn er in wit, rood en geel, afhankelijk van het type ontbijtgranen. Witte of rode granen worden gebruikt voor voedingsdoeleinden. Ze worden verwerkt tot granen en gebruikt om mout van te maken. Gele granen worden gebruikt als voedsel voor vogels en dieren.

Referentie. Hoe feller de kleur, hoe meer voedingsstoffen gierst bevat. De meest productieve en hoogwaardige graansoort wordt als roodachtig beschouwd.

Millet is een graansoort die bestaat uit gepolijste gierstkorrels. Er zijn verschillende soorten, die verschillen in productietechnologie:

 1. Grind. De meest bruikbare gierstgrutten, bestaande uit granen zonder gekleurde films. Ze zijn glad en glanzend met een bittere smaak.
 2. Geschuurd croupe, geel en mat. De variëteit komt het meest voor. Het wordt gebruikt om verschillende gerechten te bereiden.
 3. Verpletterd gierstgrutten, bestaande uit geel gepolijst graan tot kleine deeltjes geplet. Het verschilt doordat het tijdens het koken sterker en sneller kookt.
Wat is het verschil tussen gierst en gierst
Gierst

Verschillen in nuttige eigenschappen

Gierst en gierst hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Maar het graan, niet verstoken van alle schelpen, is 1,3-2 keer hoger in het gehalte aan mineralen (natrium, magnesium, kalium, calcium, fosfor, ijzer), riboflavine en nicotinezuur dan gepolijst granen.

Gierst heeft daarentegen een hoger caloriegehalte. Het bevat meer caroteen en thiamine. Het wordt beter door het lichaam opgenomen dan filmomhulde korrels.

Hoe toe te passen - volksrecepten

Wat is het verschil tussen gierst en gierst

Traditionele geneeskunde biedt veel effectieve recepten op basis van gierst en gierst die helpen bij het bestrijden van verschillende ziekten:

 1. Van diabetes gierstmeel wordt aanbevolen. Het wordt 1 keer in 7 dagen ingenomen, een eetlepel. Het meel wordt bereid door de granen in een koffiemolen te malen. Doe dit net voordat u het product binnen gebruikt.
 2. Hypertensieve patiënten een remedie gemaakt van een theelepel gierstmeel en 300 g koud water zal helpen. Ze drinken het gedurende de dag op een lege maag, verdeeld over 3 doses.
 3. Patiënten met pancreatitis je moet gierstpap eten. Om het voor te bereiden, kook je een glas ontbijtgranen in 2 liter water. Als de granen gekookt zijn, wordt er geraspte pompoen en een beetje plantaardige olie aan toegevoegd. Kook nog een paar minuten en breng op smaak met zout.Het verloop van de behandeling is 1 maand. Tijdens deze periode moet u zuivel opgeven.
 4. Weg met cystitis gierst water zal helpen. Het wordt bereid door ½ glas gierst in 1 liter koud water te gieten. Natte grutten worden met de vingers verfrommeld tot een witachtig neerslag wordt verkregen. Het resulterende water wordt zonder beperkingen gedronken. Het verlicht pijnlijke gevoelens. Het verloop van de behandeling is minimaal twee weken.
 5. Bestrijd sinusitis, vooral bij frontitis helpt het opwarmen met hete gierst. Maar in het stadium van verergering van de ziekte, wanneer er sprake is van hoge temperatuur en etterende afscheiding, kan het recept niet worden gebruikt. Het wordt gebruikt om de maxillaire sinussen op te warmen wanneer de eerste symptomen optreden. Het hete graan wordt in flanellen zakken gedaan en op de zere plek aangebracht. De procedure wordt uitgevoerd voor het slapen gaan.
 6. Voor pijn in het hart Pap zal helpen, voor de bereiding waarvan gefrituurde gierst werd gebruikt. Bereid het zo voor: ½ kopje ontbijtgranen worden in een pan tot ze bruin worden gebakken. Vervolgens wordt pap gekookt van gierst. Het wordt de hele dag warm gegeten.
 7. Om van een verkoudheid af te komen inhaleer de rook die vrijkomt bij het verbranden van gierst.
 8. Bestrijd decubitus het is mogelijk door zakjes gierst onder de liggende patiënt te leggen.

Schade en contra-indicaties

De voordelen van het gebruik van gierst en gierst zijn onmiskenbaar. Maar u moet ze niet misbruiken - er bestaat een risico op complicaties. Overmatig gebruik van gierstpap dreigt:

 • schending van het spijsverteringsproces;
 • verslechtering van de gezondheid bij patiënten die lijden aan acute ziekten van het maagdarmkanaal.

Het wordt niet aanbevolen om je te laten meeslepen door gerechten op basis van gierst en gierstpap en voor mannen - dit gaat gepaard met een afname van de potentie.

Wie mag gierst en gierst niet

Deskundigen houden vol dat maaltijden op basis van gierst als zwaar voedsel worden beschouwd. Gierst moet met de nodige voorzichtigheid worden gegeten door mensen die lijden aan verschillende pathologieën van het maag- en darmkanaal. Gebruik gierstschalen niet te veel met gediagnosticeerde problemen met het endocriene systeem.

Grutten bevatten stoffen die de opname van jodium door de schildklier verstoren... Wetenschappers zijn het op dit punt oneens: sommige experts beweren dat deze eigenschap van gierst tijdens warmtebehandeling wordt geëgaliseerd, anderen denken daar anders over.

Het eten van gierst bij mensen met een zure maag kan brandend maagzuur veroorzaken. Gierst moet met voorzichtigheid worden gebruikt voor oudere mensen - hun product kan constipatie veroorzaken.

Een dieet met gierst wordt niet aanbevolen voor patiënten met gediagnosticeerde hyperacide gastritis, hypothyreoïdie of maagzweer.

Lees ook:

Caloriegehalte en nuttige eigenschappen van bruine rijst voor het menselijk lichaam.

We gebruiken pompoen correct om af te vallen.

Bevat maïs gluten, zit het in maïsgrutten en bloem en waarom is het zo gevaarlijk?

Gevolgtrekking

Nu weet je hoe gepelde gierst verschilt van ongeschilde gierst en wat hun gunstige eigenschappen zijn. Gierst is een oud graangewas. Er worden gierstgrutten van gemaakt. Het graan zelf, zoals granen, is niet alleen toepasbaar bij het koken.

Vanwege zijn waardevolle samenstelling en nuttige eigenschappen wordt het gebruikt in de volksgeneeskunde en cosmetologie. Vergeet contra-indicaties niet en wees gezond.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen