Instructies voor beginners: hoe een walnoot in de herfst te snoeien volgens verschillende schema's

Walnotenpitten zijn lekker en gezond en worden gebruikt voor het maken van desserts en snacks. Om een ​​rijke oogst te krijgen, moeten tuinders weten hoe ze voor de boom moeten zorgen en welke agronomische procedures hij nodig heeft. Een van de must-haves is om overtollige scheuten te verwijderen. In het artikel zullen we in detail bekijken wat voor soort walnootsnoei in de herfst is en wat het nut ervan is.

Waarom in de herfst walnoten snoeien?

Instructies voor beginners: hoe een walnoot in de herfst te snoeien volgens verschillende schema's

In de late zomer of het vroege voorjaar vertraagt ​​de groei van scheuten, de plant bereidt zich voor op koud weer. Snoeien in de herfst geneest de boom. Dankzij de procedure worden alle onnodige delen van de plant verwijderd - droge en zwakke scheuten, geïnfecteerde, dunne en zieke takken. De walnoot verbetert de immuniteit, het is minder vatbaar voor ziekten en aanvallen van insectenplagen. Snoeien bereidt de boom voor op de winter, zodat hij het volgende jaar vorst kan verdragen en overvloedig vrucht kan dragen.

Snoeien verbetert het uiterlijk van de plant - tuinders zullen alle chaotische en verweven scheuten wegsnijden. Na de ingreep ziet de boom er verzorgd en verzorgd uit.

Is het verplicht

Snoeien in de herfst is vereist als zomerbewoners de gezondheid van de boom willen verbeteren, de levensduur willen verlengen en elk jaar een rijke en smakelijke oogst willen krijgen. Voor volwassen bomen is de procedure nodig om het aantal fruittakken te vergroten.

Als u de plant niet snijdt, worden de scheuten dikker, neemt de opbrengst af, komen ziekten en plagen vaker voor. Zwakke takken breken in de wind. Het is moeilijk om zo'n boom te rehabiliteren; het duurt meerdere jaren.

Snoei dadels in de herfst

De timing van de procedure hangt af van wanneer de walnotenboom loof laat vallen.... Dit gebeurt meestal in september-oktober. Bij het kiezen van een datum wordt aandacht besteed aan de klimatologische omstandigheden van het teeltgebied en de temperatuur. Zomerbewoners raden aan om de plant te snijden op een bewolkte en windstille ochtend bij een temperatuur van minimaal + 10 ° C. Voer de procedure niet uit bij regenachtig weer.

Aandacht! De walnoot wordt 2-3 weken na vruchtzetting gesnoeid. Als de bloeiwijzen in mei verschijnen, wordt de oogst begin september geoogst. Als in juni, dan worden de noten verwijderd voor begin oktober. Het is niet nodig om te wachten op volledige rijping - de vruchten worden groen geoogst en 2 weken in een doos bewaard.

Soorten

Er zijn verschillende soorten snoeien van walnoten - verjongend, hygiënisch, vormgevend, regulerend. Elk van hen heeft zijn eigen doel en wordt uitgevoerd volgens strikte regels. De verkeerde techniek zal de plant meer kwaad dan goed doen.

Anti-veroudering

Verjongend snoeien is relevant voor bomen ouder dan 10 jaar, wanneer de opbrengst van volwassen planten geleidelijk afneemt, wordt het aantal noten elk jaar minder en minder. Tijdens het snoeiproces verwijderen tuinders de zijtakken, lange nieuwe scheuten en scheuten die in de boom groeien. Dankzij de procedure neemt de levensduur van de plant toe, ontstaat er een plek voor de ontwikkeling van nieuwe en vruchtdragende takken. De kroon van de boom krijgt de juiste vorm en de noten worden groot.

De procedure is ook relevant voor die bomen die consequent slechte vruchten afwerpen. Dergelijke planten worden om de 7 jaar gesnoeid. Hoe ouder de boom, hoe intensiever de snoei.Ook zal een verjongingsprocedure een boom redden die heeft geleden onder vorst.

Sanitair

Sanitair snoeien doe je als de boom veel droge en zwakke scheuten heeft. Ze zijn vervormd, bedekt met vlekken en bloeien, veranderen van kleur. Dergelijke takken creëren een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van ziekten en de reproductie van ongedierte, daarom is een hygiënische procedure het voorkomen van hun uiterlijk. Ook herstelt de gebeurtenis de kracht van de plant als deze al ziek is geweest. Meestal worden walnoten aangetast door marsoniasis, bacteriose en bruine vlek.

Het is interessant:

Hoe je thuis notenmacadamia kunt kweken

Cashewnoten - voordelen en nadelen voor vrouwen

Wat zijn de gezondste noten voor vrouwen?

Formatief

Formatief snoeien is gericht op het stimuleren van de groei en ontwikkeling van gezonde scheuten, waardoor de opbrengst wordt verhoogd. Dankzij de procedure wordt de immuniteit van de walnoot versterkt, de kroon wordt krachtig en bestand tegen externe factoren. Formatief snoeien wordt ook gebruikt wanneer jonge planten hulp nodig hebben bij kroonvorming. Het is belangrijk dat de boom gelijkmatig in lengte en breedte groeit en dat nieuwe scheuten gelijkmatig over de skeletachtige takken worden verdeeld. De procedure wordt uitgevoerd in oktober, wanneer de sapstroom ophoudt.

Aandacht! Tijdens formatief snoeien verkorten telers de middelste stengel en alle skeletachtige takken. Dit is nodig om een ​​nieuwe skeletachtige tak te krijgen als een van de bestaande beschadigd is.

Regelgevend

Regelmatig snoeien wordt uitgevoerd vanaf 7-8 jaar na het planten. Tegen die tijd zijn er een groot aantal kleine scheuten en laterale processen gevormd in de kroon, die de normale vruchtvorming verstoren. De bladeren krijgen niet de benodigde hoeveelheid zonlicht, ze verduisteren elkaar en dichtbij groeiende scheuten. Inwoners van de zomer raden aan om semi-skeletachtige takken van de onderste laag te verwijderen en de kroon te verdunnen. Scheuten met mechanische schade en wonden worden ook verwijderd.

Formatieve snoeischema's

De vorming van de kroon wordt uitgevoerd volgens het leider, gelaagde, komvormige schema.

Leiderschapstechniek is een manier om de steigertakken in een spiraal rond de boomstam te verdelen. De zijtakken worden op de onderste 3 lagen gelaten totdat de vruchtzetting begint, waarna ze worden uitgedund totdat ze volledig zijn verwijderd. Dankzij het leiderpatroon is de kroon vanuit alle richtingen goed verlicht, wat bijdraagt ​​aan een hogere opbrengst.

Bij het snoeien in rijen blijven er 3 frametakken over op elke laag, met een onderlinge afstand van minimaal 15 cm. Een volwassen boom moet ongeveer 5-6 lagen hebben. De onderste wordt tijdens de procedure verwijderd - er mogen geen takken tot 1,5 m boven de grond groeien. De kroon wordt uitgedund met beuglijnsnoei.

Ze nemen hun toevlucht tot het bekervormige schema om het oogsten gemakkelijker te maken. De komvormige kroon laat lucht door, waardoor gunstige omstandigheden ontstaan ​​voor de vruchtontwikkeling. Het snoeien gebeurt gedurende 3 jaar, waarbij jaarlijks de centrale takken worden verwijderd totdat de boom 4 skeletachtige takken heeft op een afstand van 30 cm van elkaar. De resterende scheuten worden gekruist met de takken van de bovenste lagen.

Instructies voor beginners: hoe een walnoot in de herfst te snoeien volgens verschillende schema's

Noten voorbereiden om te snoeien

Het werk begint pas met bomen boven de 1,5 m. Na het vruchtlichamen wordt de walnoot voor de laatste keer bewaterd en wordt de grond losgemaakt zodat het vocht beter wordt opgenomen. Meststof wordt in de herfst niet toegepast; het is beter om dit in de lente en zomer te doen.

Inwoners van de zomer letten erop dat er geen ziekten en plagen aan de boom voorkomen. Als er tekenen van schade zijn, wordt eerst de plant behandeld en pas daarna wordt de procedure gestart. Tuinmannen houden ook toezicht op de netheid van de tuin - er mogen geen puin, onkruid en plantenresten op zitten. Afgevallen bladeren worden verzameld en verbrand.

Hoe walnoten in de herfst te snoeien

Om walnoten in de herfst vakkundig en zonder de plant te beschadigen, bereiden tuinders van tevoren gereedschappen voor en bestuderen ze de instructies.

Benodigde materialen en gereedschappen

Gebruik een tuinschaar of een snoeischaar om groene scheuten en dunne jonge scheuten te verwijderen. Een botte tool zal planten beschadigen - daarna blijven gescheurde sneden op de walnotenboom achter, ze genezen lang en dienen als een broeinest voor de ontwikkeling van ziekten en plagen. Het handvat van het tuingereedschap moet goed in de hand passen en niet wegglijden. De rubberen handvatten zijn erg comfortabel. Voor gebruik wordt de inventaris gedesinfecteerd in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Gebruik een hand- of benzinezaag om dikke en oude takken te zagen. Als de takken hoog zijn, een ladder en een takkenschaar met lange aluminium handvatten. Ervaren tuiniers raden aan om aandacht te besteden aan persoonlijke veiligheidsregels.

Aandacht! Voor elk type snoei is een tuinplaats vereist. Het is een dikke, zachte substantie op basis van houthars. Tuinpek beschermt plakjes tegen bacteriën en microben, bevordert een snelle wondgenezing. Bij het gebruik van vara worden rubberen handschoenen en een gasmasker gebruikt.

Stap-voor-stap instructies voor het snoeien

De procedure begint met het onderzoeken van de boom - zomerbewoners bepalen welke takken en op welke laag moeten worden verwijderd. Vervolgens beginnen ze met trimmen:

  • verkort tweejaarlijkse scheuten langer dan 60 cm en droge takken;
  • gesneden takken gebroken en beschadigd tijdens de oogst;
  • verwijder 1-2 skeletachtige takken die in het midden van de kroon groeien;
  • snijd dunne en lange scheuten met scheuten;
  • afgesneden jonge groei;
  • mesten en scheuten aangetast door insecten worden weggesneden;
  • smeer de snijplaatsen met tuinpek.

Fouten om te vermijden

Een veelgemaakte fout die door beginnende tuiniers wordt gemaakt, is het afsnijden van takken tot nul. Het wordt aanbevolen om fruit korte takken van ongeveer 20-40 cm te laten, zodat ze volgend jaar vruchtdragende scheuten worden. Ook vergeten zomerbewoners om tuingereedschap te desinfecteren - waardoor de walnotenboom besmet raakt met ziekten of beschadigd raakt door insectenplagen.

Walnotenbomen lijden ook onder het feit dat tuinders geen gelaagdheid observeren. In elke laag moeten 3-4 skeletachtige takken overblijven. Anders zal formatief of regulerend snoeien niet gunstig zijn.

Het is interessant:

Zijn amandelen de beste noot voor vrouwen?

Waarom zijn pijnboompitten nuttig voor vrouwen?

Kenmerken van het snoeien van een jonge en oude boom

Let bij het snoeien van jonge bomen (tot 5 jaar oud) op jonge groene aangroei. Er is veel op de onderste laag, daarom zijn de takken slecht verlicht. Ze verwijderen de begroeiing met een tuinschaar - het is dun en vereist geen speciaal gereedschap. Er wordt aangenomen dat de walnotenboom bij het snoeien niet hoeft te worden gesmeerd met tuinpek - kleine wonden zullen vanzelf genezen.

Aandacht! In de beginjaren wordt speciale aandacht besteed aan formatief snoeien. Ondanks dat de walnoot nog geen vrucht draagt, is het op dit moment belangrijk om ervoor te zorgen dat de takken in de goede richting groeien. Het verdikken van jonge planten is niet toegestaan.

Vanaf 7-10 jaar wordt jaarlijks een verjongingsprocedure uitgevoerd. Dit is net zo belangrijk als tijdig water geven of voeren. Als de kroon niet zichtbaar is bij de boom, worden alle niet-vruchtdragende en vervormde scheuten weggesneden. Je moet niet bang zijn voor dergelijke drastische maatregelen - dit zal de boom verjongen en zijn levensduur verlengen. Tuinders zorgen ervoor dat de takken niet doorgroeien tot in de kroon.

Zorg na de procedure

Wanneer de wonden genezen, wordt de walnoot besproeid met een oplossing van Bordeaux-vloeistof of ureum. Dit wordt gedaan om de boom te beschermen tegen ziekten en plagen. De plant wordt 's morgens of' s avonds behandeld met behulp van een spuitfles met een oplossing hiervoor.

Volwassen planten overwinteren zonder beschutting en jonge bomen worden voor de winter in jute gewikkeld. De basis van de stam is mulch met hooi of houtsnippers - dit beschermt het wortelstelsel tegen bevriezing. Deze regel geldt vooral voor regio's met een koud en veranderlijk klimaat.

Ervaren tuintips

Ervaren tuinders raden formatief snoeien in verschillende fasen aan.... In het tweede jaar na het planten wordt een sterke verticale scheut gekozen en worden de resterende takken geknepen. Op de derde worden de laterale processen doorgesneden en wordt de kroon gevormd, en op de vierde blijven 5-6 skeletachtige takken in de kroon.

Zomerbewoners adviseren om tijdens de procedure de toestand van de boom in de gaten te houden. Als de noot bijvoorbeeld ziek is, is het beter om de procedure uit te stellen. Het heeft geen zin om een ​​plant te genezen totdat deze bacteriën en ziektekiemen heeft verwijderd.

Als de wonden na het trimmen niet lang genezen, worden ze opnieuw behandeld met tuinvar. Als dit niet het geval is, gebruik dan klei-stopverf: 2 delen klei worden gemengd met 1 deel toorts en 2 delen fijn hooi. Het mengsel wordt verdund met water tot een dikke consistentie.

Gevolgtrekking

Jonge en meerjarige walnotenbomen moeten worden gesnoeid. Tijdens de procedure verwijderen tuinders oude, droge, onvruchtbare en beschadigde scheuten. Tuinscharen worden gebruikt om dunne takken te knippen, een zaag voor dikke takken. Het instrument moet scherp zijn, anders zullen snijwonden lang genezen. Nadat de scheuten zijn ingesmeerd met tuinvernis, behandeld met een oplossing van kopersulfaat en voorbereid op overwintering. Zonder snoeien wordt de boom zwak, verdikt en geeft hij slechte vruchten.

 

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen