Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Basilicum is een aromatische specerij die in veel Italiaanse gerechten niet mag ontbreken. Het wordt gecombineerd met vlees en groenten, het wordt zelfs toegevoegd aan desserts en suikerhoudende dranken. Het is mogelijk om zo'n gras te laten groeien in de klimatologische omstandigheden van ons land, zowel in het open veld als thuis, in een pot op een vensterbank.

Basilicum is erg pretentieloos. Het vereist niet veel aandacht van de tuinman, maar het is nog steeds de moeite waard om de basisregels voor de verzorging te volgen en de plant te beschermen tegen ziekten en plagen. Anders kunt u een probleem tegenkomen, zoals het geel worden van de bladeren. Lees in het artikel waarom dit gebeurt.

Waarom wordt basilicum geel?

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Basilicumbladeren zijn groen of paars, afhankelijk van de soort.... Als ze geel begonnen te worden, verdorren, opdrogen en eraf vallen, bevindt de plant zich in ongemakkelijke omstandigheden. De reden kan liggen in onjuiste zorg, infectie met ziekten en plagen, een gebrek aan voedingsstoffen.

De tekenen die de verkleuring van de bladeren vergezellen, zullen helpen bepalen waarom basilicum geel wordt.

Ziekten

De meest voorkomende reden waarom basilicum sterft bij ontvangst kwaliteitszorg, - infectie met infecties. De geurige smaakmaker treft verschillende soorten ziekten.

Blackleg

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Blackleg is een schimmelziekte die vaak jonge planten treft. Basilicum dat in een kas of op een vensterbank groeit, heeft het grootste risico op infectie.

De infectie tast de wortelsteel van de zaailingen aan en blokkeert de vaten waardoor water en voedingsstoffen aan de plantencellen worden afgegeven. Schimmels scheiden ook enzymen af ​​die weefselafbraak veroorzaken. Hierdoor krijgt de basilicum geen voeding.

De ziekte gaat gepaard met de volgende symptomen:

 1. De basis van de stengel wordt donkerder, wordt zacht, de zaailingen hangen af.
 2. De bladeren worden dunner, helderder en vallen eraf.
 3. De plant gaat dood.

Het zwarte been is niet vatbaar voor behandeling, daarom is het belangrijk om de oorzaken die tot zijn ontwikkeling leiden vooraf te elimineren:

 1. Stilstaand vocht. Het komt door overmatig water geven of gebrek aan gaten en drainagelaag in de pot. Overmatig bodemvocht is de optimale voorwaarde voor het ontstaan ​​van een schimmelinfectie.
 2. Slechte bodembeluchting. Het treedt op als de bovenste lagen van de grond verharden en geen lucht meer doorlaten. Om de aardkorst te verbreken, wordt de grond na elke watergift losgemaakt.
 3. Verhoogde zuurgraad van de grond... De plant houdt van neutrale of lichtzure grond.

Als het zwartbeen meerdere planten in de zaailingenbak heeft geïnfecteerd, moet u alle exemplaren die in dezelfde container groeien, weggooien. Bij besmetting in een kas of open veld worden alleen beschadigde exemplaren uitgegraven. De grond wordt behandeld met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat.

Notitie! Paarse basilicum is meer ziektebestendig dan groen.

Grijze rot

Grijze rot is ook een schimmelziekte. Het infecteert vaak planten in de kas en thuis.

Ziektesymptomen:

 1. Bruine, grijze en gelige vlekken verschijnen op bladeren die dicht bij de grond staan. Ze zijn in dit stadium nog droog.
 2. Na een tijdje beginnen de plekken nat te worden. Er vormt zich een grijze laag op.
 3. De ziekte verspreidt zich door de struik en tast alle bladeren aan.
 4. De plant verdort, krijgt een onnatuurlijke gelige tint en sterft af.

Ze bestrijden de ziekte met behulp van fungiciden, biologische agentia, folkremedies.

Fusarium

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Grijze rot is een andere schimmelziekte die basilicum kan doden... De ziekteverwekker maakt gifstoffen vrij die het vasculaire systeem van de plant aantasten.

De ziekte ontwikkelt zich bij warm weer en bij hoge luchtvochtigheid. Schimmelsporen bevinden zich in slapende toestand in de grond. Onder gunstige omstandigheden worden ze wakker, beginnen ze actief te vermenigvuldigen en gaan ze naar de plant.

Fusarium symptomen:

 1. De bladeren van volwassen planten worden dunner, worden bleek, worden geel. Er verschijnen zwarte en geelbruine stippen op. Het bovenste deel van de struik begint uit te drogen, de plant verdwijnt.
 2. Het blad van een jonge basilicum wordt dunner en krijgt een paarse tint. Er verschijnen zwarte en donkergele stippen op. Basilicum droogt en sterft.

In de vroege stadia van de ziekte is Fusarium te behandelen. Als de ziekte is begonnen, sterft de basilicum, het is niet mogelijk om het te redden.

Fungiciden, bijvoorbeeld "Impact" of "Merpan", gaan effectief om met schimmelziekten. Chemische stoffen dringen echter door de structuur van de bladeren, waardoor de milieuvriendelijkheid van het product wordt verminderd.

Groenen absorberen schadelijke stoffen sterker dan andere planten, dus de meeste tuinders proberen chemicaliën achter te laten. Ze kunnen worden vervangen door biologische geneesmiddelen, bijvoorbeeld "Fitosporin". Het product bevat micro-organismen die schadelijke schimmels vernietigen. Dergelijke preparaten zijn minder schadelijk voor het milieu dan fungiciden en zijn veilig voor mensen.

De veiligste optie zijn folkremedies. Ze worden onmiddellijk gebruikt nadat de eerste symptomen zijn gedetecteerd. In vergevorderde gevallen zijn ze niet effectief.

Ervaren tuinders vechten tegen fusarium met uienbouillon. Neem voor de bereiding 1 deel van de uienschil en giet 4 delen kokend water. De tool wordt 2 dagen aangedrukt en vervolgens gefilterd. De planten worden elke 5 dagen met de oplossing besproeid.

Ongedierte

Een andere reden waarom basilicum verwelkt en geel werd, kan ongedierte zijn.

Bladluis

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Bladluizen zijn kleine zuigende insecten die de basiliek koloniseren. Het ongedierte heeft een doorschijnend lichaam van gele, grijze, groene of bruine kleur en een zachte chitineuze dekking. Het ongedierte zuigt sap uit planten, wat leidt tot hun dood.

Bladluizen op de basiliek zijn gemakkelijk te herkennen. Als je goed naar de struik kijkt, kun je er veel kleine insecten op zien, waarvan sommige vleugels hebben.

Wanneer bladluizen worden aangetast, worden basilicumbladeren bleek, worden geel, krullen en drogen uit en vallen dan af... Vaak verschijnt er een donkere laag op. Dit is een roetachtige schimmel die zich ontwikkelt op de suikerachtige afvalproducten van de plaag.

Folkmedicijnen zijn effectief tegen bladluizen: infusies van bittere peper, paardenbloem, tomatentoppen, alsem, ui en knoflookschillen. De geselecteerde planten vullen de emmer met een derde, de rest van het volume wordt met kokend water gegoten. Het middel wordt een dag aangedrukt, vervolgens gefilterd en gebruikt voor sproeien.

Een andere bewezen optie is een teerzeepoplossing... Een stuk zeep wordt ingewreven en opgelost in een emmer water. Het product wordt gebruikt om te spuiten.

Spintmijt

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Spintmijten zijn kleine plagen met een rode, zwarte, groene of bruine kleur. Het reproduceert actief in warme en droge lucht. Het voedt zich met plantensap.

Wanneer basilicum wordt aangetast door een teek, worden de bladeren geel, dunner, hangen ze af, drogen ze op en vallen ze af. Het ongedierte is te herkennen aan spinnenwebben en zwarte stippen aan de onderkant van de bladeren.

Om spintmijten te bestrijden, gebruikt u dezelfde middelen als voor het verwijderen van bladluizen. Insecticiden zijn ook effectief.

Slakken en naaktslakken

Slakken en slakken voeden zich met basilicumbladeren. In dit geval verschijnen niet alleen gaten in de plant, maar ook gele droge gebieden. Het ongedierte is groot, dus je kunt ze met het blote oog zien.

Om het probleem op te lossen, moet je slakkennesten vinden en ze vernietigen. Vervolgens worden de planten besproeid met een oplossing van ammoniak.Om het voor te bereiden, lost u een bubbel ammoniak op in een emmer water.

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Bedmijt

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Bedwantsen zijn ronde insecten met een groene, zwarte, rode of gelige tint. De plaag zuigt sappen uit de plant.

De bladeren die door de bug zijn aangetast, krimpen, vervormen. Op de plaats waaraan het insect was vastgemaakt, verschijnen geelachtige vlekken. Basilicum wordt lusteloos, sterft geleidelijk.

1 kg as wordt verdund met 2 liter water en een half uur gekookt. Het resulterende mengsel wordt verdund met 10 L koud water. Het middel wordt besproeid met planten die zijn aangetast door insecten. Als dit niet helpt, gebruik dan de insecticiden "Bankol", "Actellik".

Zorgfouten

Als de basilicum geel wordt en de bladeren laat liggen, kan het probleem liggen bij onjuiste verzorging:

 1. Wateroverlast van de grond. Overmatig water geven en stagnatie van vocht leidt tot rotting van het wortelsysteem. Hierdoor krijgt de plant geen voedingsstoffen meer, wordt hij geel en verdort hij. Het meest voorkomende probleem bij het kweken van basilicum in potten zonder gaten en zonder drainagelaag.
 2. Gebrek aan water geven. Basilicum is een vochtminnende plant. Wanneer de grond opdroogt, begint deze uit te drogen, sterft.
 3. Slechte luchtcirculatie. Na irrigatie en neerslag vormt zich een aarden korst op het bodemoppervlak. Het laat geen lucht naar het wortelsysteem stromen, vocht verdampt niet. Dit leidt tot beschadiging en verval van de wortels, de ontwikkeling van ziekten.
 4. Verdikte aanplant. Bij te dichte aanplant of verspreidende struiken krijgt basilicum niet genoeg zonlicht, het wordt bleek. In potten worden verdikte zaailingen uitgerekt en krijgen ze een gelige tint. Ook als er gebrek aan ruimte is, wordt de luchtcirculatie verstoord, waardoor de kans op infectie van planten met een schimmel toeneemt.
 5. Gebrek aan zonlicht. Basilicum is een lichtminnende cultuur. In de schaduw begint hij bleek te worden, wordt hij muf.
 6. Blootstelling aan direct zonlicht. Bij blootstelling aan direct zonlicht verschijnen geelbruine vlekken op de basilicum - zonnebrand.
 7. Ongeschikte grond. De plant wordt geel en sterft af in zure, zoute en arme bodems.
 8. Onkruid. Ze halen voedingsstoffen uit de grond, de basilicum wordt bleek, wordt belemmerd, verdroogt.
 9. Hypothermie. Het probleem doet zich voor als de plant in een tocht op de vensterbank staat, de zaailingen zijn getransplanteerd in de volle grondt zonder voorafgaande blussen, werd basilicum met ijswater gegoten (in dit geval beginnen de wortels te rotten).
 10. Schade aan het wortelstelsel... In dit geval wordt de hele struik geel en sterft gelijkmatig af. U kunt de wortels beschadigen door los te maken, te wieden of te geconcentreerde verbanden te gebruiken.
 11. Fosforgebrek. De bladeren worden gelig, bedekt met roodblauwe vlekken.
 12. Stikstofgebrek. In dit geval worden alleen de toppen van de bladplaten geel. De groei van nieuw groen stopt.

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Wat te doen als basilicum geel wordt, hoe u het kunt bewaren

Om de vergeelde basilicum te redden, wordt deze eerst onderzocht op ziektesymptomen en plagen.... Bijzondere aandacht wordt besteed aan de onderkant van de bladeren, waarop vaak de concentratie van insecten wordt aangetroffen.

In aanwezigheid van plagen en ziekten wordt de behandeling uitgevoerd. De samenstelling wordt gebruikt om niet alleen de aangetaste planten te behandelen, maar ook de naburige planten, evenals het land in de tuin. De meest beschadigde onderdelen en bussen worden verwijderd.Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Als er geen tekenen van infectie zijn, moet de zorg worden herzien. Als de grond droog is, worden de bedden bewaterd; als het drassig is, laat het dan uitdrogen, schep een beetje aarde op tot aan de stengel om de ontwikkeling van nieuwe adventieve wortels te stimuleren.

Bemesting is vaak nodig. Kies producten die fosfor en stikstof bevatten. Als het probleem aanhoudt, is het de moeite waard om een ​​groeistimulans te gebruiken, bijvoorbeeld "Epin".

Als de plant in de schaduw staat, wordt deze herschikt op een zuidelijke vensterbank of wordt een fluorescentielamp gebruikt. In de tuin zal de schaduwrijke plek moeten worden opgeruimd.

Onderkoeling en schade aan het wortelsysteem wordt behandeld met bemesting, struiken van struiken, de grond water geven met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Zorg ervoor dat u de aarde rond de planten losmaakt.

Wat te doen als het droogt

De plant verdroogt door het verslaan van bladluizen, spintmijten, fusarium. Onvoldoende water geven of schade aan het wortelstelsel wordt ook de oorzaak van het probleem.

Als het grootste deel van de struik verdord is, kan de plant niet worden gered. Als er net een probleem is opgetreden, wordt basilicum bewaterd met een oplossing van een wortelstimulator en een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de basilicum tijdens de herstelperiode voldoende zonlicht krijgt.

Als de basilicumzaailingen geel worden en vallen

Ontdekken waarom basilicum geel wordt en het probleem effectief oplossen

Als de basilicum is gerezen en onmiddellijk valt, en zwarte vlekken zichtbaar zijn aan de basis, betekent dit dat deze is geraakt door een zwarte poot. In dit geval wordt de aarde besprenkeld met as en gedroogd.... De grond en planten worden behandeld met fungiciden.

Behandeling helpt niet altijd. In het geval van een storing, wordt de aangetaste basilicum opgegraven, van de site verwijderd en verbrand.

Zaailingen vallen af ​​als hun stengels sterk langwerpig zijn. Om de situatie te verhelpen, moeten de planten in individuele potten worden geplant, worden bewaterd met een wortelstimulator ("Oplossing") en opnieuw worden gerangschikt op een lichte en warme plaats.

Notitie! Basilicumzaden kunnen ontkiemen samen met schelpen die leiden tot vergeling en afsterven van de scheuten. Om van het probleem af te komen, worden de zaailingen elke 5 uur met warm water besproeid totdat de schil van de zaden eraf valt.

Preventieve maatregelen

Het vergelen van basilicum is gemakkelijker te voorkomen dan te genezen, dus het is belangrijk om de basisregels voor preventie te volgen:

 1. Desinfectie. Voordat basilicum planten grond en zaden worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat. Het wordt aanbevolen om de grond bovendien in de oven te calcineren. Alle tuingereedschap wordt voor gebruik gedesinfecteerd.
 2. Losmaken. De grond wordt na elke watergift en neerslag losgemaakt. Zorg ervoor dat u onkruid uit de tuin verwijdert.
 3. Bevruchting. Planten worden elke 2 weken gevoerd. Minerale en organische verbindingen wisselen elkaar af. Voor het bemesten worden de bedden overvloedig bewaterd.
 4. Correct irrigatieregime... Bevochtig de basilicum terwijl de grond volledig droogt. De procedure wordt 's morgens vroeg of na zonsondergang uitgevoerd. Het water moet op kamertemperatuur zijn.
 5. Bodemmulchen... Het wordt aanbevolen om de bedden te bedekken met een laag mulch (stro, hooi, humus). Dit helpt de luchtcirculatie te verbeteren, vochtstagnatie te voorkomen en schade aan de plant door ziekten en plagen te voorkomen.
 6. De grond graven voor het planten. Voordat de basilicum wordt geplant, wordt de grond tot de diepte van de schopbajonet gegraven.
 7. Naleving van vruchtwisseling... Basilicum mag niet meerdere jaren achter elkaar op dezelfde plaats worden geplant. De beste voorgangers zijn peulvruchten zoals lupine.

Gevolgtrekking

De vergeling van de basilicumblaadjes geeft aan dat de plant binnenkort zal afsterven. De reden ligt in onjuiste zorg, schade door schimmelinfecties of ongedierte. In de meeste gevallen kan basilicum worden bewaard als u het tijdig helpt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen