Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

Veel mensen houden van maïs: kinderen en volwassenen, aanhangers van een gezonde levensstijl, liefhebbers van calorierijke granen en gemengde bijgerechten, ontbijtgranen en sticks, niet-standaard PP-gebakken producten gemaakt van verschillende soorten meel. Gezonde granen worden terecht bewaard in de kasten en koelkasten van de meeste huisvrouwen.

Maïs wordt meestal in blik gekocht of ingevroren uit angst voor moeizame scheiding van de korrels van de kolfkern. Bedenk hoe gemakkelijk het is om maïskorrels thuis te schillen.

Mais in verschillende vormen schoonmaken

Het basisprincipe van het schillen van maïs is niet afhankelijk van welke aar wordt gebruikt: rauw voor langdurige opslag of voorgekookt voor consumptie in de nabije toekomst.

In beide gevallen is het nodig om de korrels te verwijderen die strak op de kolf zitten.

Gekookt

Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

Gekookte maïs - een smakelijk, bevredigend en gezond onafhankelijk gerecht, dat zich onderscheidt door de zachtheid van de granen en het relatieve gemak waarmee ze kunnen worden gescheiden.

Het is echter precies in deze zachtheid dat de grootste moeilijkheid bij het schoonmaken ligt: ​​als ze te hard zijn, breken de korrels gewoon, en in plaats van een kruimelig gerecht wordt er wel een smakelijke, maar papperige massa verkregen.

Voor een snelle en hoogwaardige reiniging wordt gekookte maïs aanbevolen:

 • voorgesneden in verschillende kleine stukjes;
 • scheid met de botte kant van het mes een rij korrels;
 • scheid de volgende rijen door zachtjes op de onderkant te drukken met je vingers of de stompe kant van een mes.

Rauw

Rauw maïs veel harder dan gekookt. Haar korrels zitten erg dicht op elkaar, er is dus veel meer moeite nodig om ze te scheiden.

Het principe van handmatige reiniging is in veel opzichten vergelijkbaar met het vorige: het is voldoende om één langsrij voorzichtig te verwijderen en alle andere zullen veel gemakkelijker worden verwijderd.

Het is interessant:

Hoe maïskolven thuis te bevriezen

Suikermaïs: de beste variëteit kiezen en op de juiste manier telen

Waar en hoe gekookte maïs correct te bewaren: verschillende manieren

Methoden om granen van de kolf te scheiden

De meest gebruikelijke methoden voor het snel reinigen van maïs zijn het gebruik van extra handmatig of mechanisch gereedschap. Daarom zijn velen van hen uitsluitend gericht op het werken met rauwe, hardere maïs.

Sommige methoden worden toegepast op gekookte granen; het belangrijkste is om de kracht van mechanische impact te verminderen.

Handmatige Corn Shelter

Een populaire en goedkope manier om de kolven snel schoon te maken, is het gebruik van een handschiller. Dit apparaat ziet eruit als een donut, langs het gat waarvan zich kleine (tot 8 mm hoogte) scherpe mesjes bevinden.

Stapsgewijze acties voor het reinigen van maïs met een dergelijke dunschiller:

Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

 1. Snijd de boven- en onderkant van de kolf 1-2 cm voor, zodat deze gelijkmatig en stabiel wordt.
 2. Plaats het oor verticaal en plaats de ploeg op het bovenste afgesneden deel.
 3. Laat het apparaat met beide handen gelijkmatig tot op de basis zakken en druk er krachtig op.
 4. Verzamel de korrels, verwijder de stronk en maak de ploeg schoon voor het volgende gebruik.

Het werkingsprincipe van semi-automatische en automatische cultivatoren is het gebruik van een speciale cultivatorschijf met kleine ronde tanden, die helpen om het graan van de kolf te scheiden.

De schijf draait ofwel door snel te scrollen met een speciale knop (bij halfautomatische apparaten), ofwel door middel van een elektromotor.

Belangrijk! Semi-automatische en automatische stubblers zijn aan te raden om te kopen als u grote hoeveelheden maïs moet verwerken - uit meerdere emmers.

Met behulp van een boormachine

Zo'n ongebruikelijke methode voor het reinigen van granen vereist niet alleen een boormachine en zelftappende schroeven, maar ook kracht, vindingrijkheid en behendigheid.

Ze maken maïs schoon met een boor als deze:

 1. Pak een stuk plastic buis op van 30-40 cm lang met een diameter van 3-5 keer de diameter van standaard oren.
 2. Op een afstand van 5–7 cm vanaf de bovenrand van de buis zijn 7–8 equidistante punten gemarkeerd, waarin schroeven met een boor worden geschroefd. In dit geval moet de lengte van elke zelftappende schroef ongeveer 1/3 van de diagonaal van de buis zijn, dat wil zeggen dat de lege kolf gemakkelijk, maar niet te vrij, in het gat moet gaan dat wordt gevormd door de uiteinden van de schroeven in de buis.
 3. De voorbereide buis wordt met het onderste uiteinde in een container geplaatst voor het verzamelen van granen (bijvoorbeeld een emmer of een hoog bassin), indien mogelijk verticaal gefixeerd of voorzichtig vastgehouden tijdens gebruik.
 4. De langste zelftappende schroef is geselecteerd, die de kolf vasthoudt. Zijn dop wordt afgesneden en het uiteinde wordt in de boorkop van een elektrische boormachine of schroevendraaier gestoken.
 5. De volgende korenaar wordt op een zelftappende schroef geschroefd die in een patroon is gestoken. Ze zetten het met het onderste uiteinde op zelftappende schroeven die in de buis zijn geschroefd, zetten de boor aan en laten het draaiende oor naar beneden zakken. De uiteinden van de zelftappende schroeven maken het graan snel en efficiënt schoon.

Handreiniging

Handmatig plukken is de meest eenvoudige manier om de kolven schoon te maken, waarbij doorzettingsvermogen en sterke handen vereist zijn. Rauwe maïs is gemakkelijker te pellen in kleine, ronde rijen. Het ongeschikte bovenste deel van het oor is voorgesneden met een scherp mes.

Elke volgende rij wordt verwijderd door er krachtig op te drukken met de laterale oppervlakken van de duimen van beide handen. Als de korrels te strak zitten en zich niet lenen voor handmatige verwijdering, worden ze met een mes verwijderd.

Sommige vakmensen adviseren om goed gedroogde oren schoon te maken door er krachtig over te wrijven, wat leidt tot wederzijds vliegen van de korrels.

Met een mes

Een andere populaire reinigingsmethode die wat meer vaardigheid en zorg vereist, is het gebruik van een mes... Het moet breed genoeg zijn voor een comfortabele handgreep, sterk en praktisch onbuigzaam.Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

Meestal snijden ze de zaden eenvoudig af met een mes zo dicht mogelijk bij de stronk, wat hun integriteit schendt. Dit is echter heel acceptabel als u van plan bent ze tot bloem te malen of ze te gebruiken voor het bereiden van granen.

Om gelijkmatige en maximaal onbeschadigde korrels te verkrijgen, is het nodig om de eerste langsrij te verwijderen met de stompe of scherpe kant van het mes (afhankelijk van de hardheid van de zaden en de dichtheid van hun hechting aan elkaar).

Elke opeenvolgende rij wordt voorzichtig in een geschikte container geperst met de stompe kant van het mes als hefboom.

Life-hacks voor het snel verzamelen van granen

Vooraf snijden van de kolf zal het schoonmaken van de maïs helpen versnellen.

In dit geval:

Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

 • niet het hele graan wordt verwerkt, maar zijn kleine delen;
 • de gemaakte sneden verbreken de hoge dichtheid van de hechting van de korrels aan elkaar, wat hun extractie aanzienlijk vereenvoudigt;
 • je kunt aan beide kanten een kort stukje stronk schoonmaken.

Tegelijkertijd is de kans groot dat de korrels op de plaatsen van de sneden worden beschadigd, dus u zult ze zorgvuldig moeten verdelen in de korrels die geschikt zijn voor langdurige opslag en de korrels die in de nabije toekomst het beste kunnen worden gebruikt.

Het schoonmaken van rauwe maïs kost minder tijd en vereist niet veel moeite, het wordt aanbevolen om het voorbereide oor 2-3 minuten in kokend water te dompelen. Dit verzacht de korrels en maakt ze gemakkelijker te verwijderen.

Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

Het is toegestaan ​​om de kolven in kokend water te doen en 30-40 minuten te laten staan ​​of tot het water iets is afgekoeld. In dit geval zal zelfs handmatig pellen meerdere keren sneller en gemakkelijker zijn, en met een mes is het voldoende om de rijen korrels lichtjes aan te drukken.

Onderdompeling in kokend water of het weken van maïs erin is alleen toegestaan ​​als de geëxtraheerde granen voornamelijk worden gebruikt voor conservering of oogst.Als u van plan bent ze in hun gebruikelijke vorm op te slaan, is het beter om ze chemisch te reinigen of de geëxtraheerde zaden van hoge kwaliteit te drogen.

Gevolgtrekking

Maïskorrels opruimen is een eenvoudige taak als u zich er correct op voorbereidt. Dus 1-2 oren blijken met de hand, met een mes of met een eenvoudige ploeg te worden schoongemaakt. Voor enkele tientallen granen is het beter om een ​​boormachine of automatische ploegmachines te gebruiken, en voor serieuze werkstukken, bereid je van tevoren grote containers met kokend water voor en bel je huishoudens om hulp.

Met verschillende reinigingsmethoden krijgt u precies het product dat u nodig hebt: droog en heel - voor lange opslag, licht beschadigd en gesneden - om tot meel te malen of om granen en vlokken te maken, gebroeid en verwarmd - om thuis te bewaren.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen