Wat is een maïsdroger, hoe werkt het en hoe maak je het zelf?

Op de wereldmarkt blijft er vraag naar maïs, ondanks de daling van de inkoopprijzen. Maar er is een belangrijke nuance: het vochtgehalte van het geoogste graan is 35-40%. Voor langdurige opslag is 15% of minder nodig. Daarom worden speciale drogers gebruikt om het vochtgehalte van grondstoffen te verlagen.

Wat is een maïsdroger

Wat is een maïsdroger, hoe werkt het en hoe maak je het zelf?

Graandrogers verschenen dankzij de opkomst van hoogwaardige maaidorsers. Het oogsten van gewassen in grote volumes deed ons nadenken over een versnelde manier om voorbereidend werk uit te voeren voor opslag.

Vroeger werden granen in de open lucht in de zon gedroogd. Dit is een langdurig proces en garandeert geen hoogwaardige droging. Trouwens voor industriële volumes grote oppervlakken waren vereist. Daarom zijn er graandrogers gemaakt.

Deze units zijn onderverdeeld in mobiel en stationair. De verschillen liggen in hun ontwerpkenmerken.

Maïsdrogers zijn van de volgende typen:

 1. De mijne. Het is een stationaire unit die op een solide fundering is gemonteerd. Het heeft 2 verticale assen met hetzelfde volume. Het drogen van maïs gebeurt door middel van hete lucht. In één doorgang verliest graan niet meer dan 6% vocht, daarom zijn er meerdere passages nodig voor hoogwaardige droging. Afhankelijk van de afmetingen drogen ze in één cyclus van 8 tot 16 ton.
 2. Trommel. Ze worden als mobiele eenheden beschouwd, omdat ze compact zijn. Het ontwerp heeft 3 hoofdelementen: trommel, verwarmingszone, koelkamer. Hoewel ze klein zijn, zijn trommeldrogers behoorlijk efficiënt. Voor een ploegendienst kunnen dergelijke apparaten, afhankelijk van het model, 10-600 ton maïs verwerken.Wat is een maïsdroger, hoe werkt het en hoe maak je het zelf?
 3. Kamer. Dit zijn grote constructies die op industriële schaal worden toegepast. Ze hebben 2 kamers met een geperforeerde bodem. Graan is bedekt met lagen: elk na het drogen van de vorige. Het ontwerp heeft speciale schroeven die zijn ontworpen voor het mengen van lagen. Kamerdrogers zorgen in één keer voor het vereiste vochtpercentage van maïs.
 4. Recirculatie. Deze drogers werken op hetzelfde principe als mijndrogers. Het graan wordt opgesplitst in 2 stromen. Na het drogen in de eerste schacht wordt een kleine hoeveelheid maïs omgeleid naar de tweede. Daar wordt het gemengd met natte grondstoffen. Dankzij dit schema wordt gedeeltelijk gedroogd graan verkregen. Daarna gaat het terug naar de eerste schacht. De cyclus wordt herhaald totdat deze volledig droog is.

Operatie principe

Het drogen van graan vindt plaats dankzij hete lucht. De essentie van het werk is om het vochtgehalte van maïs terug te brengen tot 15%. Zonder dit kan graan niet lang worden bewaard.

Balans is belangrijk. Een temperatuurstijging verhoogt de productiviteit van de installatie, maar als het te warm is, verbrandt het graan. Daarom omvat het ontwerp van de droger altijd een temperatuurregelsysteem.

Hoe maïs op industriële schaal wordt gedroogd

Meestal wordt maïs op industriële schaal op de kolf gedroogd. Hiervoor wordt een kamerdroger gebruikt. Het proces vindt plaats bij temperaturen van +35 tot + 50 ° C.

Voor het verwijderen van 1 kg vocht is ongeveer 8,5 MJ thermische energie nodig. De efficiëntie van kamerdrogers is ongeveer 35% en van mijndrogers - 60%.

In de eerste fase beginnen ze met het voorverwarmen van de grondstof. Gebruik hiervoor verhoogde temperaturen, aangezien het embryo langzamer opwarmt.Op basis van wetenschappelijke ervaring, verhitting op een temperatuur van + 50 ° C verkort de droogtijd van grondstoffen met 7 uur en verhoogt de vochtopbrengst met bijna 11%. Hierdoor stijgt de productiviteit van de plant met 22% in vergelijking met conventioneel drogen.

De mais wordt eerst op de kolf gedroogd, aangezien natte korrels moeilijk te scheiden zijn zonder schade. De aren worden gedroogd tot een vochtgehalte van 18-20%, waarna het graan wordt gedorst. Vervolgens wordt het verzonden voor het laatste drogen.

Er is een gedifferentieerde behandeling. Hiermee kunt u de productiviteit van de units met 20-30% verhogen. Het principe is om de temperatuur geleidelijk te verhogen.

Het is interessant:

Wat is een maïsploeg en hoe maak je hem zelf?

Hoe maïs thuis van granen te verwijderen: de beste life-hacks voor een snelle verwerking van een groente

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Specificaties en afmetingen van de droger

In de afgelopen jaren worden mijngraandrogers het meest gebruikt. De technische kenmerken van de units zijn weergegeven in de tabel.

Kenmerkend Minimumtarief Maximaal tarief
Verwijderen van vocht uit maïs van 25% tot 15%, t / h 2,5 22
Capaciteit, m³ 16 78
vermogen, kWt 12 60
Aardgasverbruik per ton, m³ 1,1 1,1
Hoogte, m 10,5 24,9
Lengte, m 5,35 6,5
Breedte, m 5 5,7

Hoe maak je een doe-het-zelf maïsdroger

Het is gemakkelijk om met uw eigen handen een maïsdroger te maken. Zijn prestaties kunnen niet worden vergeleken met tegenhangers in de fabriek, maar de kosten zullen minimaal zijn.

Welke materialen kunnen worden gemaakt

Om een ​​wasdroger te maken heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • metalen vat;
 • metalen buis met een diameter van 200 mm;
 • turbofan;
 • een hittebestendige buis voor een turbofan (het is meestal van rubber, maar er zijn ook metalen);
 • gasbrander;
 • lasapparaat;
 • boren;
 • Bulgaars.

Stap voor stap instructie

Nadat alle materialen zijn voorbereid, beginnen ze met het monteren:

 1. In een buis met een doorsnede van 200 mm worden gaten gemaakt met een boor over het hele oppervlak op een afstand van 20 mm van elkaar. Gatdiameter - 2-3 mm. Het bovenste gedeelte wordt gebrouwen.
 2. In dezelfde pijp en in het vat wordt één gat gesneden met elk een diameter die samenvalt met de pijp voor de turbofan.
 3. Aan de andere kant is onderaan een deur in de ton gesneden. Het zal nodig zijn om het graan te extraheren.
 4. De grote buis wordt in het vat gestoken zodat de gaten op één lijn liggen. Daarna worden ze gelast.
 5. Sluit de turbofan aan. Om dit te doen, plaatsen ze er een pijp op en stoppen deze in de pijp in het vat.

Hiermee is de productie voltooid. Maïs wordt voor gebruik in het vat gegoten. Daarna wordt de brander ontstoken en wordt zijn vlam naar de werkende turbofan gericht. Hete lucht komt in de binnenpijp en van daaruit door de gaten naar de gedroogde grondstoffen.

Graan drogen zonder droger

Kleine hoeveelheden graan worden meestal aan de lucht gedroogd. Neem hiervoor een soort plaatmateriaal en plaats dit op een afstand van enkele centimeters van de grond. Daarna wordt er maïs op uitgespreid. De zon zorgt ervoor dat de oren uitdrogen.

Na een week worden de korrels uit de kolven verwijderd en voor de laatste keer gedroogd. De grondstoffen worden onder de luifel overgebracht en op de stof gegoten. De plaats moet goed geventileerd zijn. Zodat de grondstof niet gaat rotten, wordt deze dagelijks geroerd.

Veel mensen gebruiken ook elektrische kachels. Graan wordt in lage containers met een laag van maximaal 2 cm gegoten en bij de verwarming geplaatst. Om de luchtcirculatie te garanderen, wordt bovendien een ventilator gebruikt.

De mais wordt ook boven de kachel gedroogd. Om dit te doen, wordt het in netten gegoten. De warme lucht zal tijdens het koken geleidelijk vocht uit de bonen verwijderen.

Moderne fruitdrogers doen het ook goed. Hiervoor worden de van de kolven gescheiden korrels in één laag op de roosters gelegd. Gedroogd bij + 40 ° C. Elke 1,5 uur worden de granen gemengd en de trays vervangen.

Wat is een maïsdroger, hoe werkt het en hoe maak je het zelf?

Het is interessant:

Wat is een maïszaaimachine: werkingsprincipe, beoordeling van de beste modellen

Wat is een maïsconditioner, hoe werkt het en hoe maak je zo'n eenheid met je eigen handen?

Gevolgtrekking

Maïs wordt zowel thuis als op het werk gedroogd. Het is een eenvoudig proces. Fabrieksapparatuur is evenwichtiger en efficiënter, maar duurder. Daarom maken veel boeren het liefst hun eigen droger. Hiervoor is een beetje materiaal nodig, waarvan de helft in elk huishouden te vinden is.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen