Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

In de jaren 50-60 van de vorige eeuw werd maïs in de USSR de koningin van de velden genoemd. NS Chroesjtsjov was van plan om, door het areaal graangewassen te vergroten, de hele Sovjet-Unie te voeden en de Verenigde Staten in te halen met de productie van melk en vlees. Bijna 60 jaar na het einde van de "maïscampagne" raadde de Russische regering de landbouwproducenten nogmaals aan om aandacht te besteden aan dit gewas.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais

Er is een hypothese dat maïs de oudste broodplant op aarde is. Dit graan wordt gebruikt om te koken, kolven en graan worden aan huisdieren gevoerd. Veredelaars hebben een groot aantal rassen ontwikkeld voor verschillende doeleinden. Ze zijn allemaal eetbaar voor mensen, maar voedsel maïs lekkerder en gezonder.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Het verschil in uiterlijk

Om u niet te vergissen bij het kiezen en kopen van kolven op de markt, zullen we de kenmerken van elke graansoort in overweging nemen.

Voedergewassen zijn inherent aan:

 • lange kolven;
 • korrels zijn helder geel of oranje.

Eetbare (zoete) maïs kenmerkt zich door:

 • dikke kolven;
 • grote gegoten korrels van melkachtige of lichtgele kleur.

Op de foto - maïs voor voedsel en voedergewassen.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Het verschil in smaak

In voedergewassen zijn de granen dichter en niet zoet. Bij het koken worden ze voornamelijk gebruikt voor bijgerechten, soepen, popcorn. Wanneer ze worden gekookt, krijgen ze een frisse, neutrale smaak, kenmerkend voor veel granen. Gekookte maïs heldergele kleur en rijk aroma.

Advies!Je proeft de granen. In een suikergewas zullen ze bij dezelfde mate van rijpheid wateriger, zachter en zoeter zijn.

Voor voorgerechten en salades eetbare maïs is meer geschikt. Het is veel zoeter, zachter en sappiger dan het voer.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Life-hacks om typen te onderscheiden

Om het type maïs te identificeren, drukt u lichtjes op het graan met uw vingernagel. De schil van de suiker zal barsten en het sap zal vloeien. Het voedergranen wordt geplet, maar er zal geen sap zijn.

Eenvoudige metingen zullen helpen om het type granen te bepalen. De lengte van de korenaren van suikermaïs is ongeveer 15 cm, de lengte van het voer is ongeveer 25 cm.

Het verschil in chemische samenstelling, eigenschappen, toepassingen

De granen van elke maïs zijn erg handig: ze bevatten vitamine E, A, PP, C, groep B. Voedingswaarde van suikergraan - 180 kcal per 100 g, voer - 220 kcal. Er zitten veel meer mono- en disachariden in voedsel. De groente is rijk aan boor, silicium, mangaan, fosfor, selenium, magnesium, koper en ijzer.

Suiker wordt uitsluitend gebruikt voor menselijke voeding, terwijl voer een breder scala aan toepassingen heeft: geneeskunde, industrie, energie.

Referentie. Maïszijde wordt in de geneeskunde gebruikt voor aandoeningen van de lever, galblaas en urinewegen.

Een aanzienlijk deel van de voedermaïs wordt gebruikt in de voeding van de bevolking van de ontwikkelingslanden van Afrika.

Toepassing van voedermais

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Het doel van het voedergewas is het gebruik van voedsel door zowel mens als dier, het maken van medicijnen... De belangrijkste toepassing is echter calorierijk voer voor huisdieren. Ongeveer 2/3 van het gecultiveerde gewas wordt gebruikt voor het voeren van vee en pluimvee. Meestal worden planten daarna geoogst volnerf rijping.

Voor welke dieren en hoe toe te passen

Huisdieren die maïs in hun voer opnemen:

 • paarden;
 • koeien en ander vee;
 • kleine herkauwers (geiten, schapen);
 • varkens;
 • vogels (kippen, eenden, ganzen, kalkoenen).

Maïs levert energie voor runderen en varkens. In vergelijking met andere graanvoeders wordt de meeste voedingswaarde van het graan gebruikt, aangezien zetmeelrijke granen lange tijd door het voedselkanaal van dieren gaan.

Bij vogels is granen het belangrijkste voedsel. Het levert xanthofylen, die de kleur van het eigeel verbeteren, waardoor het helder en rijk wordt. De eieren worden groter door linolzuur.

Soorten maïsvoer:

 • gemalen kolven;
 • volkoren;
 • verpletterd;
 • geëxtrudeerd;
 • lucht;
 • gemicroniseerd;
 • hoge vochtigheid;
 • vlokken.

In Rusland worden voedergewassen vaker gebruikt in de vorm van gemalen aren en gemalen graan, ook als onderdeel van mengvoer. Toevoegen aan voedsel begint met het stadium van melkachtige wasrijpheid van het graan.

Maïs eten, vee en gevogelte worden snel vetgemest. Daarom wordt een matige hoeveelheid van dergelijk voer aanbevolen voor fokdieren.

Toepassing van voedselmaïs

Suikerplantvariëteiten zijn niet onderworpen aan lange termijn opslag, ze worden gekweekt voor culinair gebruik en snel verwerkt.

Hoe goed te koken

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Gekookte maïs is een bekende snack. Om ervoor te zorgen dat het oor van deze graansoort lekker is en zijn gunstige eigenschappen behoudt, is het belangrijk om het op de juiste manier te koken.

De kolven worden ontdaan van beschadigde en vuile bladeren, waardoor er slechts een paar dunne overblijven. Alleen de donkere bovenste delen worden verwijderd van de stempels. Door tijdens het koken een bepaald aantal bladeren en haren te behouden, krijgt u meer aromatische en smakelijke granen.

Belangrijk! Gebruik kolven van dezelfde grootte om gelijkmatig te koken. Grote worden in 2 delen gesneden.

De kooktijd van het graan hangt af van de rijpheid. Jonge maïs wordt zo gekookt:

 1. Neem een ​​dikwandige pan en giet gefilterd water erin.
 2. Voeg kristalsuiker toe (1 theelepel voor 1 liter water), breng de oplossing aan de kook.
 3. Leg de kolven, breng opnieuw aan de kook.
 4. Zet het vuur lager, dek de pan af.
 5. Laat 15-20 minuten koken.
 6. Verwijder na het koken en afkoelen van de maïs de resterende bladeren en stempels.

Een andere manier: maak de kolven van tevoren helemaal schoon en kook ze in een pan, waarvan de bodem en zijkanten zijn bekleed met bladeren.

Bij het koken moeten de oren volledig ondergedompeld zijn. Keer groenten regelmatig om, anders koken ze niet gelijkmatig.

Referentie. Het ras Bonduelle wordt voornamelijk gebruikt voor babyvoeding. De kooktijd is dezelfde als voor jonge granen.

Rijpe eetbare maïs heeft felgele korrels, harder en meer verzadigd van consistentie. Ze worden ongeveer 30 minuten gekookt. Om losse en zachte zaden te krijgen, worden de oren 40-45 minuten gekookt. Het duurt 3-4 uur om een ​​voedergranen te bereiden.

Het wordt afgeraden om de granen te zouten tijdens het koken: zout bevordert het vrijkomen van vloeistof uit de granen, waardoor ze taai en minder sappig worden.

Pas na het volledig koken wordt het oor besprenkeld of ingewreven met zout. Je kunt de mais invetten met boter of dippen in gesmolten maïs. Een hete groente is ook lekker, ingevet met een schijfje citroen en bestrooid met zout.

Andere kookmethodes

Er zijn veel traditionele en ongebruikelijke recepten om bonen te maken. In Rusland wordt granen het vaakst gebruikt in verschillende salades, snacks en snacks.... Maïsbrood, tortilla's en pap zijn populair.

Het is gemakkelijk om je eigen popcorn te maken in de magnetron, oven en zelfs op de kookplaat. Voor dit doel worden voedermais of speciale variëteiten voor het bereiden van gepofte granen gebruikt.

Het gemakkelijkste popcornrecept is om de bonen ongeveer 4 minuten in een voorverwarmde pan, deksel en magnetron te doen. Verwijder wanneer de maïs niet meer knalt. Voeg boter en plantaardige olie, zout en andere ingrediënten naar smaak toe.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Gegrilde maïskolven zijn populair in Amerika. Het eenvoudigste bijgerecht is granen die in de bladeren worden gebakken.

Goede aanvullingen:

 • boter met kruiden;
 • het is met knoflook en kruiden;
 • mayonaise met chilipoeder en knoflook.

Een van de straatvoedselgerechten in India zijn op houtskool gebakken kolven op smaak gebracht met limoensap, zout en cayennepeper.

Heerlijke en gezonde salades worden gemaakt van maïs, licht gekookt en gekoeld met koud water. Verse granen worden ook gebruikt in salades, gemengd met uien, kruiden, diverse groenten en peulvruchten.

Een malse ovenschotel met paprika en hete pepers wordt bereid uit verse zoete zaden. Er is zelfs een recept voor pompoenpudding.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Wat is voeder maïs

Voedingswaardige gewassen worden niet alleen verbouwd voor de graanproductie. Voermaïs is een sterke en hoge plant die de menselijke groei overtreft. De hoogte bereikt 3 m, in zeldzame gevallen - 6-7 m. De groene massa van deze graansoort wordt gebruikt als vitaminevoeder voor vee en vogels.

Voer maïsvariëteiten produceren veel bladeren vanwege zijscheuten. Dergelijke planten worden geoogst voordat de zaden rijpen, geplet en gestuurd om koeien, varkens en vogels te voeren. Het fijngemaakte mengsel wordt geconserveerd en er wordt kuilvoer verkregen, dat op speciaal daarvoor ingerichte plaatsen wordt opgeslagen.

In tegenstelling tot andere maisoorten wordt ruwvoer alleen gebruikt voor de groene massa. Haar granen zijn minder lekker en sappig, ze zijn harder en hartiger.

Hoe voedermais te onderscheiden van voedermais en toepassingen van beide soorten

Gevolgtrekking

Maïs wordt gebruikt in de volks- en officiële geneeskunde, het wordt in de industrie gebruikt voor de productie van zetmeel, ethanol en biogas ter vervanging van conventionele brandstoffen. Zoals in elk bedrijf, is het belangrijk om te organiseren teelt van gewassen en haal het meeste uit zijn heilzame eigenschappen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen