Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

Haver begon in de oudheid ziekten van het spijsverteringsstelsel te behandelen. Hippocrates adviseerde om thee te zetten van haver. In de Sovjet-Unie vonden ze platte vlokken van haverkorrels "Hercules" uit, die sneller kookten dan volle granen, kracht gaven en een uitstekend effect hadden op de spijsvertering. De advertentie van die tijd zei dat wie havermout eet, net zo gezond en sterk zal zijn als de mythische held van Rome Hercules.

Is het mogelijk om haver te eten met pancreatitis

Tijdens een verergering van een pancreasziekte of in de chronische vorm zijn voor de patiënt havergerechten nodig als bron van voor het herstel belangrijke sporenelementen. Voordat patiënten het product gebruiken, dienen patiënten echter hun arts te raadplegen om de aanwezigheid van contra-indicaties en de ontwikkeling van bijwerkingen uit te sluiten.

Haver wordt, net als ander voedsel, gedurende meerdere dagen uitgesloten tijdens de acute fase van de ziekte.

Haver tijdens verergering van pancreatitis

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

In de exacerbatiefase wordt het dieet voorgeschreven door de arts. Na gedwongen medisch vasten, kunt u vloeibare geraspte havermout eten in water zonder suiker. Na een paar dagen stoppen ze met het malen van de pap en voegen ze een beetje boter toe.

In de chronische vorm wordt het aanbevolen om granen, soepen en havermoutschotels te nemen.

Havermoutkoekjes met rozenbottelbouillon of zwakke ongezoete thee zullen nuttig zijn.

De voordelen en nadelen van haver voor deze ziekte

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

Havergerechten zijn geclassificeerd als medicinaal. Haver bevat veel silicium - 1000 mg per 100 g granen, dit element is een van de belangrijkste verbindingen voor ons lichaam. Wetenschappers van het Russian Institute of Silicon hebben fundamenteel onderzoek gedaan en hebben aangetoond dat de oorzaak van veel ernstige ziekten een tekort aan silicium in het lichaam is.

referentie... Silicium is het belangrijkste element voor het behoud van de elasticiteit van pezen, kraakbeen, bloedvaten, darmen, kleppen van het cardiovasculaire systeem en sluitspieren van het maagdarmkanaal. Naast bindweefsel is silicium geconcentreerd in botten, huid, haar, lymfeklieren en de schildklier.

Silicium bevordert de vorming van hormonen, enzymen en aminozuren in het lichaam, verbetert de opname van calcium, fosfor, chloor, zwavel, die ook in grote hoeveelheden in haver voorkomen. Siliciumcolloïden trekken pathogene virussen, schimmels en bacteriën aan en verwijderen deze uit het lichaam, waardoor het optreden van pathologische processen wordt voorkomen.

Voedingsdeskundigen raden aan om fosfor en calcium op de juiste manier in de voeding te combineren. Bij gebrek aan fosfor wordt een teveel aan calcium aangetroffen en vice versa. 100 g haver bevat 117 mg calcium en 361 mg fosfor. Deze natuurlijke combinatie wordt goed door het lichaam opgenomen zonder vooringenomenheid naar het ene of het andere element.

100 g haver bevat 421 mg kalium en 135 g magnesium. Beide elementen voorkomen de ontwikkeling van ziekten van het spijsverterings-, cardiovasculaire en zenuwstelsel en hebben een gunstig effect op de werking van de schildklier. Deze elementen zijn stevig met elkaar verbonden, aangezien ze nauwelijks afzonderlijk van elkaar worden opgenomen.

Zwavel is gunstig voor de gezondheid van huid, nagels en haar, chloorionen zijn verantwoordelijk voor de vochtbalans in het lichaam.

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

100 g haver bevat:

  • eiwitten 10 g;
  • vetten 6,2 g;
  • koolhydraten 55,1 g;
  • voedingsvezels 12 g;
  • water 14 g

Calorische inhoud - 316 kcal.

Haver bevat, net als andere granen, fytinezuur, dat de opname van voedingsstoffen, met name calcium, verstoort.Daarom moeten mensen met problemen aan het bewegingsapparaat en zwangere vrouwen het gebrek aan dit element compenseren tijdens het eten van havermout.

Advies... In de strijd tegen fytinezuur zal een enzym helpen, dat wordt geactiveerd wanneer granen 12-18 uur worden geweekt. Na het weken worden de granen gewassen en gebruikt om pap, soep of bouillon van te maken.

Regels voor gebruik bij pancreatitis

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

Bij de eerste manifestaties van pancreatitis, om het ontstekingsproces te stoppen, 1 theelepel. geweekt en gedroogd graan wordt vermalen tot meel, verdund in een glas kokend water, verwarmd gedurende 30 minuten op laag vuur. Als het mengsel tot een warme staat is afgekoeld, 1 keer per dag op een lege maag innemen.

Neem in de acute fase een eetlepel bloem in een glas kokend water. Het mengsel wordt enkele minuten gekookt en vervolgens 1 uur geïnfuseerd. Warm geconsumeerd 30 minuten voor de maaltijd 1 keer per dag. Elke dag wordt er een verse bouillon bereid.

Om gezondheidsbevorderende processen te stimuleren bij het verlaten van de acute fase, worden 3 kopjes geweekt graan en 3 kopjes kokend water gedurende 3 uur op laag vuur gekookt. Daarna wordt de bouillon gefilterd, gekoeld en bewaard in de koelkast. Neem 's ochtends en' s avonds 60 minuten voor de maaltijd een half kopje warm.

Het is interessant:

Is het mogelijk om watermeloen te eten met cholecystitis en pancreatitis.

Is het mogelijk om gekookte maïs te eten voor pancreatitis.

Is het gevaarlijk om pompoen te eten met pancreatitis?

In welke vorm is het beter om haver te eten voor pancreatitis

Haver wordt gebruikt in de vorm van geraspte of gewoon gekookte pap, soepen, bouillon, gelei, havermelk.

In geval van verergering worden de zachtste recepten gekozen: het voedsel moet in vloeibare, geraspte toestand zijn om de belasting van de spijsverteringsorganen te verminderen.

Behandeling van pancreatitis met haver

In de traditionele geneeskunde zijn er verschillende medicinale recepten met haver.

Infusie

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

¼ glazen geweekte haver worden gewassen, in een thermoskan gegoten, met 1 glas kokend water gegoten en een nacht laten trekken. Drink 's ochtends voor het ontbijt en' s avonds twee keer per dag een half glas. Het verloop van de behandeling is 2 maanden.

Afkooksel

Een half glas geweekte en gewassen haver wordt 20 minuten gekookt in een halve liter kokend water op laag vuur. Vervolgens wordt de bouillon in een keramische kom gegoten en omwikkeld zodat deze geleidelijk afkoelt bij kamertemperatuur. Filter na 8 uur de bouillon en drink gedurende een maand driemaal daags ½ kopje voor de maaltijd.

Belangrijk! Elke dag wordt een verse bouillon bereid, dus het is beter om de bonen een nacht te zetten.

Haver kwas

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

500 g geweekte en gewassen granen en 3 theelepels suiker worden in een glazen pot van vijf liter gedaan, 3 liter water wordt gegoten, de nek wordt vastgebonden met gaas en gedurende twee dagen op een donkere, koele plaats bewaard. Na twee dagen wordt de vloeistof uit de pot afgevoerd, worden de granen gewassen, wordt 3 liter zuiver water gegoten en wordt 3 theelepel toegevoegd. Sahara. Kvass wordt nog een dag op een donkere plaats bewaard, vervolgens gefilterd en naar smaak wordt munt of citroenmelisse toegevoegd. Kvass is handig voor herstellende mensen.

Kissel

200 g geweekte en gewassen ongeschilde haver, 100 g havermout, 200 ml vetvrije kefir worden in een glazen bak geroerd en een dag op een donkere, warme plaats bewaard. Daarna wordt het mengsel gefilterd, wordt 1,5 liter water toegevoegd en op laag vuur gekookt tot het ingedikt is, onder voortdurend roeren. Kissel wordt van het vuur gehaald, afgekoeld tot kamertemperatuur en in de koelkast bewaard. Drink een glas tussen de maaltijden door.

Belangrijk! Extra instant havermout is niet geschikt voor dit recept.

Havermelk

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

150 g geweekte en gewassen ongeschilde haver wordt gedurende 8 uur met een liter water gegoten, waarna het mengsel met een blender wordt opgeklopt en gefilterd. Melk wordt niet langer dan 5 dagen in de koelkast bewaard, ze drinken driemaal daags een half glas voor de maaltijd.

Aandacht! Overdag wordt het bereide medicijn in de koelkast bewaard. Voor gebruik wordt de hoeveelheid die voor een keer nodig is, in een waterbad tot een warme toestand verwarmd. Koude of warme dranken of eten kunnen de ziekte verergeren.

Contra-indicaties

Pancreatitis gaat vaak gepaard met cholecystitis, een ontsteking van de galblaas met verminderde beweeglijkheid en galuitstroom. Als u deze ziekte heeft, is het verplicht om een ​​arts te raadplegen voordat u gerechten op basis van haver gaat eten.

Aandacht! Haver heeft een choleretisch effect - om complicaties te voorkomen, moet de arts het recept en de dosering kiezen.

Haver is gecontra-indiceerd bij graanallergieën.

Beoordelingen

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor pancreatitis en hoe het nuttig is

Svetlana, 30 jaar oud: «Een bekende gastro-enteroloog raadt iedereen aan om een ​​afkooksel van haver te drinken, zelfs gezonde mensen, het omhult de maag goed en verzadigt het lichaam met nuttige stoffen. "

Marina, 42 jaar oud: “In sanatoria wordt haverbouillon actief gebruikt, het is een erkende behandelingsmethode. Dit recept maakt gebruik van ongeschilde en gekiemde haver. Mijn professor zegt dat ik het moet gebruiken. "

Olga, 56 jaar oud: 'Mijn zus genas pancreatitis met havermelk. De medicijnen hielpen niet, ze at bijna niets, ze was constant misselijk, na een maand melk te hebben ingenomen stopte de misselijkheid, maar ze dronk de bouillon nog eens 5 maanden en genas de alvleesklier volledig.

Mikhail, 63 jaar oud: “Toen problemen met de alvleesklier en maag begonnen, begon ik 's ochtends havermout te eten, koken in water met zout. Ik ontbijt nu al 2 jaar op deze manier, niets doet pijn. "

Lees ook:

Hoe haver op de juiste manier te gebruiken voor hoest: de beste recepten en effectiviteit.

Thuis haver ontkiemen voor voedsel: stapsgewijze instructies.

Gevolgtrekking

Om ervoor te zorgen dat haver helpt en niet schadelijk is, moet het op de juiste manier worden voorbereid door vooraf te weken. Volg het geselecteerde recept strikt de toelatingsregels: drink het medicijn op een lege maag, controleer de dosering, warm op tot een warme temperatuur, drink de volledige cursus. Doorzettingsvermogen en geduld zullen de alvleesklier helpen genezen. Pap, soepen en havergelei moeten altijd in de voeding aanwezig zijn, ook na herstel.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen