Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

De kwaliteit van het gewas is afhankelijk van de juiste verzorging van de aanplant. Overtreding van agronomische praktijken leidt bijvoorbeeld tot het kraken van wortelen. Vaak barst het wortelgewas van overvloedige watergift, maar er zijn andere redenen voor dit fenomeen. Waarom wortels in de tuin kraken - u leert van het artikel.

Om welke redenen barsten en barsten wortels?

De belangrijkste reden is ongelijk en onregelmatig de bedden water geven. Minder vaak zullen wortels barsten en lelijk worden als gevolg van onjuiste bemesting, onjuiste bodemselectie of late oogst. Het is belangrijk om het grootste probleem op tijd te identificeren en te proberen het op te lossen.

Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

Onregelmatig water geven

Het gebeurt zo dat de tuinman wortels plant in een tuinperceel weg van huis. Hij komt er alleen voor het weekend en heeft alle bedden overvloedig water gegeven. Na langdurige regenval of hevige droogte zorgt een grote hoeveelheid vocht voor druk van binnen en van buiten wortels... Er verschijnen diepe scheuren in de groente en deze vervormt geleidelijk.

Tijdens de teelt van wortels houden ervaren tuinders zich aan de volgende regels:

 1. Planten worden pas in de eerste maand na het planten in de volle grond overvloedig gehydrateerd. Beperk de watergift in de tweede helft van het groeiseizoen.
 2. Geef vaak water, maar met mate. De bedden staan ​​niet onder water, ook niet als de grond te droog is. De procedure wordt om de dag uitgevoerd, waarbij 2 gieters op één bed worden gegoten.
 3. Na de vorming van fruit wordt bevochtiging niet meer dan 2 keer per week uitgevoerd.
 4. Geef 's ochtends of' s avonds water. Water wordt tussen rijen gebracht.
 5. Als de tuin op een te natte grond ligt, worden tussen de aanplantingen vochtminnende groenten gekweekt: sla, dille, peterselie.
 6. Om zo lang mogelijk vocht in de grond te houden, wordt het oppervlak mulch met zaagsel of compost. Als deze procedure niet wordt gevolgd, wordt de grond na elke watergift losgemaakt.
 7. De bewatering wordt een maand voor de oogst volledig gestopt.

Wortelen houden van constant, uniform en matig vocht. Na de vorming van wortelgewassen wordt het aantal procedures teruggebracht tot 2 keer per week.

Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

Onjuiste bevruchting

Een andere reden waarom de wortels zijn gebarsten, is het aanbrengen van een verkeerde dressing of overmatige bemesting.

Als gevolg hiervan groeien wortelgewassen snel, worden ze los en onstabiel voor externe factoren, beginnen ze te vervormen en barsten ze.

Tuinders houden zich aan de volgende regels:

 1. Maak stikstofbemesting aan het begin van het groeiseizoen: 30 dagen na ontkieming. Stop in de tweede helft van het groeiseizoen.
 2. Tijdens de vorming van wortelgewassen worden fosfor- en kalimeststoffen toegepast. Het gebruik van vers organisch materiaal is verboden. Infusie van vogelpoep, toorts of onkruid wordt alleen gebruikt in de eerste maand na het ontkiemen.
 3. Voor het zaaien wordt geen verse mest aangebracht. Gebruik compost, verrotte mest of turf.
 4. Ash wordt alleen als oplossing gebruikt. Anders zullen losse grondstoffen de zuurgraad van de grond veranderen en overvloedige wortelvorming veroorzaken.
 5. De dosering wordt nageleefd.

Late oogst

Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

Overheersen is een andere reden waarom wortels barsten. Zaaien vroege rijping variëteiten uitgevoerd eind april, en oogst eind augustus geoogst.

Laatrijpe wortelen worden eind mei geplant en half september geoogst.

Referentie. Naast het kraken, beginnen overrijpe wortels te rotten.Dit geldt vooral voor laatrijpe rassen. Het is niet ongebruikelijk dat in september langdurige regen valt, wat leidt tot rot en verlies van oogsten.

Dichte grond

Gebreken ontstaan ​​door de weerstand van de zware grond tegen groeiende wortelgewassen. Daarom worden bij het kiezen van een site om te zaaien de volgende regels gevolgd:

 1. Er wordt gekozen voor ademende en lichte zand- of zanderige leemgronden.
 2. Plant niet op kleiachtige bodems. Als er geen ander land is, worden rassen met korte wortels geplant. Bijvoorbeeld Carotel, Chantenay, Alenka.
 3. Op te dichte bodems worden vulbedden gevormd uit vruchtbare grond met een laag van 40 cm Soms bestellen tuinders dergelijke bodems en vullen ze het hele perceel ermee.
 4. Ze verbeteren het land door rivierzand, turf, rotte compost of zaagsel in te brengen.
 5. Wortelen worden in de ruggen gezaaid. Deze methode is zeer geschikt voor klimaatregio's met veel regen, lage temperaturen en goed gestructureerde bodems. In het zuiden wordt de methode niet gebruikt, aangezien de ruggen daar erg oververhit zullen raken.

De kwaliteit van de bodem wordt verbeterd door groenbemesters. Na de oogst worden in plaats van de wortelen haver, tarwe of rogge gezaaid. In het voorjaar worden ze uitgegraven en vervolgens worden de wortels geplant. Naast het structureren van de bodem, verzadigt groenbemester deze met voedingsstoffen.

Referentie. Om de kwaliteit van de grond te verbeteren, wordt bloemkool geplant in plaats van wortelen.

Hoge stikstofgehaltes in de bodem

Stikstofmeststoffen in grote hoeveelheden veroorzaken een sterke groei, veroorzaken losheid en waterigheid van wortelgewassen.

Wortelen beginnen in de grond te barsten, wat vervolgens de kwaliteit van het gewas vermindert. Stikstofbemesting wordt alleen aan het begin van de groei van zaailingen 2 keer toegepast.

Hoe u dit probleem kunt voorkomen en waarom het ertoe doet

Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

Om het kraken van wortels te voorkomen, houden ervaren tuinders rekening met de bovenstaande regels: matig water geven, minerale en fosforhoudende meststoffen toepassen, de juiste grond kiezen en op tijd oogsten.

De belangrijkste reden voor het kraken van wortelgewassen is analfabeet water geven. Het is goed als het gelijkmatig, regelmatig en met mate wordt gedaan. Geef overdag geen water bij warm weer. Warm, bezonken water wordt alleen tussen de wortelrijen gegoten.

Kraken heeft geen invloed op de smaak van de wortelgroenten, maar gaat gepaard met de volgende problemen:

 • verkorting van de houdbaarheid;
 • complicatie van transport - tijdens transport worden wortels nog meer beschadigd;
 • een verhoogde hoeveelheid afval bij het schoonmaken van wortelgewassen;
 • onaantrekkelijk uiterlijk van wortels - vaak haalt de tuinman dubbele en drievoudige wortelgewassen met veel scheuren;
 • moeilijkheid bij het verwerken, omdat de scheuren verstopt zijn met aarde.

Is het mogelijk om gebarsten wortelen te bewaren?

Gebarsten wortels zijn niet geschikt voor opslag. Ze rotten snel, en omdat ze bijna een goede oogst hebben, bederven ze die ook. Bovendien veroorzaken ze het verschijnen van muggen, een onaangename geur.

Is het geschikt voor consumptie

Wat te doen als wortels in de tuin barsten en barsten, en waarom dit gebeurt

Gebarsten wortelen zijn eetbaar. Het wordt gewassen, schoongemaakt en verwerkt - gemalen en naar de vriezer gestuurd. Voor gebruik niet ontdooien.

Een deel van het gewas wordt gebruikt voor conservering. Wortelgroenten zullen de smaak van gekookte gerechten niet bederven, ze zullen een goede dressing zijn voor soepen. Ze krijgen ook gezonde sappen en heerlijke desserts van wortelen.

Gevolgtrekking

Het kraken van wortelen voorkomen is niet moeilijk als u onze aanbevelingen en adviezen in overweging neemt. Het belangrijkste is om lichte en ademende grond op te nemen, wortelaanplant af te wisselen met groenbemesters, het irrigatieregime te observeren, overtollige meststoffen te voorkomen en op tijd te oogsten. Als de wortelen barsten, moeten ze zo snel mogelijk worden verwerkt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen