Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

Sappige, knapperige wortelen zijn een van de weinige groenten die zowel volwassenen als kinderen graag eten. Feloranje wortelgroenten worden gebruikt om soepen, bouillons, salades, winterbereidingen en lichte en gezonde desserts te bereiden.

Wortelen hebben geen speciale groeiomstandigheden nodig. De cultuur is pretentieloos, niet veeleisend om te verwarmen en groeit op bijna elke grond. Welke soorten wortels het zoetst en meest productief zijn, zullen we in het artikel vertellen.

Wat bepaalt de zoetheid van wortelen

Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

De zoetheid van de knolgewas is afhankelijk van de gekozen variëteit. Veredelaars hebben rassen en hybriden ontwikkeld met een hoog suikergehalte. Ze hebben zelfs namen die zeggen: Lakomka, Rafinad, Karamelka.

De zoetheid van wortelen wordt ook beïnvloed door de hoeveelheid vocht in de grond tijdens de groeiperiode. Bij onregelmatig of onvoldoende water geven in de tweede helft van de zomer neemt het suikergehalte in wortelgewassen af.

Een andere factor die de zoetheid van wortelgroenten beïnvloedt, is de zuurgraad van de bodem. Ondanks het feit dat wortelen goed groeien in zowel licht zure als licht alkalische bodems, heeft pH boven 6,5-7 eenheden een negatief effect op de opname van voedingsstoffen door planten en de smaak van wortelgewassen.

De zoetste en meest productieve soorten en hybriden

Zoete, knapperige worteltjes zijn een echte traktatie waar kinderen dol op zijn. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Wortelgewassen bevatten vitamines, vezels, evenals macro- en micro-elementen die nodig zijn voor de volledige werking van het lichaam.

Raad. Geef bij het kiezen van een ras de voorkeur aan binnenlandse variëteiten. Hoewel het uiterlijk van onze wortelgewassen verliest aan vreemde, is het caroteengehalte erin hoger en is de smaak beter.

Wat is de zoetste en meest vruchtbare wortel? Hier is een beschrijving van verschillende populaire variëteiten en hybriden.

Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

Geliefde

Middelmatig laat leerjaar. Vanaf het moment van opkomst van scheuten tot het begin van technische rijpheid gaan 110-120 dagen voorbij. De vorm van de wortelgewassen is cilindrisch, met een stompe punt. Het gemiddelde gewicht van fruit is 100-140 g.

Een onderscheidend kenmerk is het hoge gehalte aan suikerhoudende stoffen in de pulp (tot 8,6%) en caroteen (tot 16,5 mg / 100 g). Deze wortel is bestand tegen scheuren en bloeien.

Slastena is geschikt voor de winterlegging, vers en diepgevroren. Heerlijk in bereidingen en augurken.

Zoete crunch

Middenseizoen en hoogproductieve wortelen... Het gewicht van de wortels bereikt 150 g.Vruchten zijn cilindrisch, stompig. Het vruchtvlees is sappig en zoet, met een rijke smaak.

De voordelen van het ras zijn scheurvastheid, bloei, goede houdbaarheid. Te oordelen naar de beoordelingen, maken zoete crunch-wortelen een heerlijk sap.

Nantes 4

Populaire wortelen van het middenseizoen. Het rijpt in 80-100 dagen. Het is niet veeleisend voor groeiomstandigheden, het wordt met succes verbouwd in de regio Moskou en in de Oeral en in Siberië.

Het vruchtvlees is oranje, sappig, matig zoet. Het caroteengehalte wordt verhoogd (tot 19 mg per 100 g). Productiviteit - van 2,5 tot 6,5 kg per m². De vorm van de vrucht is cilindrisch, met een stompe, ronde bovenkant. De massa van wortelgewassen is van 100 tot 160 g.

Tijdens bewaring is Nantes niet erg gevoelig voor rotschade, behoudt het zijn sappigheid en hardheid gedurende lange wintermaanden.

Olympus

Een laatrijpe Franse variëteit. Opbrengstindicatoren - van 5 tot 12 kg / m². Wortelgewassen zijn groot, zelfs, met een gewicht tot 130 g Het vruchtvlees is oranje, sappig. Groeit goed op licht zure, lichte grond.Blijft lang vers zonder smaakverlies.

Bolero F1

Vroegrijpe hybride... Wortelgewassen zijn middelgroot, cilindrisch van vorm met een stompe bovenkant. Het vruchtvlees is oranje van kleur, sappig, hoog van smaak.

Het voordeel van de Bolero F1-hybride is immuniteit tegen extreme temperaturen, weerstand tegen Alternaria, echte meeldauw, wortelrot.

Laat zoete F1

Dit is de nieuwste van de zoete hybriden. Rijpingsperiode van wortelgewassen - 130 dagen of meer. Vruchten zijn kegelvormig met een brede basis. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Wortelgewassen groeien tot 220 g.

Verzamel vanaf 1 m² 4 tot 6 kg wortelgewassen. Geschikt voor verwerking en winteropslag.

De vroegste soorten zoete wortelen

Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

Het voor de hand liggende voordeel van de vroege rassen is de mogelijkheid om in juni te genieten van zoete wortelen. Maar ze hebben ook gemeenschappelijke nadelen: korte houdbaarheid en minder zoete smaak dan middenseizoen en late rassen.

Wortelgewassen in vroege rassen zijn middelgroot, de opbrengst is ook slechter dan die van midden en laat rijpen.

Interessant feit. Holtville, Californië, 's werelds wortelhoofdstad, organiseert elk jaar een wortelfestival. Op het festival kiezen ze de wortelkoningin, gebruiken ze oranje fruit in plaats van sportartikelen en bereiden ze heerlijke worteltaarten.

Eerste collectie

Rijpt in 90-100 dagen. Wortels zijn helder oranje van kleur. De vorm van de vrucht is kegelvormig, met een spitse punt. Gemiddelde lengte - 12-13 cm Het vruchtvlees is sappig, zacht en zoet, met een hoog gehalte aan caroteen.

Lenochka

Het gewas wordt 80-85 dagen na ontkieming geoogst. Vruchten zijn cilindrisch, groot, tot 16 cm lang Gewicht - tot 150 g De kern is dun. De gemiddelde opbrengst is 4-5 kg ​​per m².

Hybride schoonmoeder F1

Rijpt in 80-90 dagen. De smaak is delicaat en zoet. Wortelgewassen zijn oranje, cilindrisch, stomp gepunt. De kern is dun. Vruchten worden tot 11 cm lang, gemiddeld gewicht is 150 g Het voordeel van de hybride is weerstand tegen wortelvliegaanval.

Zoete soorten wortels voor kinderen

Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

Sappige knapperige worteltjes worden door kinderen met plezier gegeten. Dit is niet alleen een lekkere, maar ook uiterst gezonde lekkernij. Hier is een beschrijving van de variëteiten waar kinderen vooral van houden.

Baby lief

Middelmatig vroeg leerjaar. Het vruchtvlees is mooi, helder oranje van kleur. Verschilt in een hoog gehalte aan caroteen (tot 15 mg per 100 g) en suikerhoudende stoffen (tot 8%). Wortelgewassen zijn cilindrisch, stomp gepunt, tot 20 cm lang, het vruchtvlees is sappig, mals en zoet.

De variëteit wordt aanbevolen voor verse consumptie, voor het maken van sappen en puree. Verschilt in hoge houdbaarheid. Weerstand tegen ziekten gemiddelde.

Karamel

Middel late wortelen... Wortelgewassen zijn van gemiddelde lengte, kegelvormig en stomp. De kleur van de schil en het vruchtvlees is oranje. Verschilt in uitstekende smaak. Het is zowel vers als in losse vorm goed. Geschikt om in te vriezen. De kwaliteit is hoog. Het ras is bestand tegen scheuren en bloeien.

Lieve schat

Een van de beste wortelsoorten, zowel qua uiterlijk als qua smaak. Wortelgewassen zijn lang, recht, cilindrisch van vorm... De kleur is oranjerood, de kern is klein.

Honingwortelen worden aanbevolen voor babyvoeding en dieetvoeding. Een onderscheidend kenmerk is de weerstand tegen bacteriële en zwarte rot, echte meeldauw. De beste opbrengstindicatoren zijn op zandleem en leemachtige bodems.

Sweet Tooth F1

Laat rijpende wortelen. Het rijpt in gemiddeld 120 dagen. Wortelgewassen zijn kegelvormig, groot (tot 20 cm lang en 2,5 cm in diameter). Het vruchtvlees is stevig, sappig en zoet. Verschilt in een hoog gehalte aan caroteen.

Het wortelras Sweet Tooth kenmerkt zich door een uitstekende houdbaarheid. Wordt gebruikt om babyvoeding te bereiden.

Waarom wortels bitter kunnen smaken

Overzicht van de zoetste en meest productieve soorten en kruisingen van wortelen

Tijdens de groei en opslag wordt wortelpulp vaak bitter. Hoofdredenen:

  1. Zaadmateriaal van gewetenloze producenten. Als een hybride bijvoorbeeld niet F1, maar F2 wordt geplant, zal deze een bittere smaak hebben.
  2. Verkeerde variëteit. Vroege rijping en middenvroege variëteiten zijn niet bedoeld voor langdurige opslag, na verloop van tijd beginnen ze bitter te smaken.
  3. Niet-naleving van opslagvoorwaarden. Als de optimale bewaaromstandigheden worden geschonden (luchttemperatuur + 1-2 ° C, vochtigheid 70-80%), beïnvloeden wortelgewassen ziekten en ongedierte, wat ook leidt tot een verslechtering van de smaak.
  4. Gebrek aan kalium in de bodem. Kalium is nodig voor wortelen voor zoetheid en houdbaarheid. De beschikbare natuurlijke bron van dit element is houtas. Het is handig voor haar om de hele zomer door de gangpaden te poederen.
  5. Vertraging bij het oogsten. Als ze voortijdig uit de tuin worden verwijderd, beginnen de wortels wortel te schieten in de grond en verliezen ze hun zoetheid. Te veel in de grond zitten is het meest cruciaal voor vroegrijpe rassen.
  6. Wortelbedden naast appelbomen plaatsen. De nabijheid bederft de smaak van wortelgroenten en appels. De eerste voorjaarsvlucht van de wortelvlieg valt samen met de bloei van fruitbomen, wat de plaag aantrekt.

Gevolgtrekking

Laat u bij het kiezen van een wortelvariëteit leiden door de doelen om het wortelgewas te laten groeien. Als je in de vroege zomer zelfgemaakt knapperig fruit wilt verrukken, kies dan voor vroegrijpe zoete variëteiten en hybriden. Als het je doel is om vitaminewortels in te slaan voor de lange wintermaanden, koop dan zaden van middenseizoen en late variëteiten. Ze bevatten de maximale hoeveelheid caroteen en suikers.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen